Asansör Kullanma Talimatı

Asansör Kullanma Talimatı

Asansörler

Bildiğiniz gibi her ürünün bir kullanım şekli ve kullanma talimatı bulunmaktadır. Asansörlerde bu durum değişmiyor ve Asansörlerinde bir kullanım talimatı ve kullanım şekli bulunmaktadır. Asansörler her ne kadar tamamen güvenlik komponenti üzerine kurulmuş olsalarda asansörlerin yanlış kullanımı mal ve can kaybı gibi kötü sonuçlar doğurabilmektedirler.

Bu yazımızda Asansörlerin kullanımı hakkında sizlere belirli maddeler eşliğinde kendi güvenliğiniz ve yanınızda bulunan sizle beraber Asansörler içinde yolculuk eden insanlar için önemli uyarılarda bulunacağız. Elimizden geldiğince bildiklerimizi sizlere aktarmaya çalışacağız.

Öncelikle Asansörler Güncel standartlara uyumlu ve Güncel standartlara uyum sağlamamış olarak 2 farklı çeşitde değerlendirile bilinir. Güncel standartlara uyumlu asansörler de A tipi muayene kuruluşları tarafından tam nonay almış ve kullanımı uygun olan asansörlerdir. Bu asansörleri buluduğunuz kattan çağır düğmesini kullanarak çağırdığınızda ya kapıları otomatik olarak kendiliğinden açılır yada ilk giriş kapısını manuel olarak siz açarsınız fakat manuel kapılı da olsa asansör kabinin için bir adet otomatik katlanır tip kapı bulunmaktadır.

Bu kapılar tamamen sizin güvenliğiniz adına yapılmış hareket anında asansör kabini ve kapı arasındakı boşluk dan uzak durmanızı ve olası bir kazaya sebebiyeti önlemek için yapılmışlardır. Tam otomatik kapılı asansörlerde iç ve dış kapı tamamen otomatik olduğundan otomatik olarak iç ve dış kapı sekronize çalışır, asansörleri çağır butonunu kullandığınızda asansör bulunduğunuz kata gelir ve kapıları kendiliğinden otomatik olarak açılır.

Asansör kabini içerisinden gideceğiniz katın tuşuna bastığınızda kapılar kapanır ve asansör hareket eder. Vermiş olduğumuz 2 örnekte de sistem mantığı hemen hemen aynıdır. Güncel standartlara uyumlu otomatik kapılı asansörlerde 2 metre uzunluğu bulunan ortalama kalınlığı 1.5 cm çaplarında  asansör boy fotoseli bulunmaktadır.

Boy fotoselleri asansör kapıları kapanır iken araya girmeniz durumunda kapı geri açılır ve sıkıştırmayı önlerler. Standartlara uyumlu olmayan asansörlerde bu şekilde çalışma mantığı olmayan tamamen güvensiz komponentler bulunduğundan her zaman büyük risk taşırlar. Asansör kabini içine bindiğinizde durmanız gereken yeri seçmeli ve gideceğiniz yön butonuna bastıktan sonra ineceğiniz kata kadar sabit durmanızda fayda bulunmaktadır.

Bunun sebebi ise, Asansörlerde mevcut bulunan regülatör sistemi yani anlayacağınız dilde halatların kopması anında devreye girecek olan 2. emliyet sistemi bulunmaktadır. Regülatör sistemleri asansörlerin hızları ile simetrik çalışmaktadır.Asansörler olası bir şekilde mevcut hızlarının dışına çıkması durumunda halatların koptuğu anlamına geldiğinden 2. emliyet regülatör sistemi asansör kabininde bulunan fren bloklarını devreye sokar ve fren blokları raylara kitlenerek ortalama 1 metre kayma yaparak raylara kitlenirler ve olası can ve mal kayıplarını önlerler.

Yani demek istememiz şu ki; Asansör kabini içerisinde hoplama, zıplama gibi ani hareketlerde bulunursanız regülatör sistemleri devreye girebilir ve asansör kabini içerisinde mahsur kalabilirsiniz. Bu tarz ani hareketlerden uzak durmanız sizin faydanıza olacaktır. Olası bir durumda asansör kabini içerisinde mahsur kalmanız durumunda lütfen asansör kapılarını açmaya çalışmayınız.

Asansör kabini içerisinde yer alan alarm butonuna ve telefon işaretine basmanızı apt yada avm yönetiminle görüşme sağlamanız gerektiğini unutmayınız. Asansör kabini içerisinde yer alan asansör firmasının telefonlarından asansör firmasını arayarak iletişim kurabilir durumunuz hakkında bilgi verebilirsiniz, en kısa sürede yetkili kişi tarafından kurtarılacaksınız. Unutmayınız ki asansörlerin hareket ettiği alan bir baca gibi hava sirkülasyonu olan bir yerdir. Havasız kalmanız gibi bir durum söz konusu değildir.

Fakat panik yaparak bu şekilde düşünebilirsiniz. Bu şekilde düşünmemeniz gerektiğini öncelikli olarak gönül rahatlığıyla söyleye biliriz. Çünkü Asansör Kabinleri içerisinde size günler,haftalarca yetecek hava,oksijen bulunmaktadır. Asansörlerde 12 Yaşından küçük çocuklarımızı yanlız başlarına kullanmamalarını sağlamalıyız. 12 Yaşından küçük çocukların asansörleri kullanmaları hem çok tehlikeli ayrıca yasaktır. 12 Yaşından küçük çocuklarımızı asansörleri velileri olmadan kullanmamaları hakkında bilgilendirmemiz gerekmektedir.

Her taşıyıcı ürünün kaldırma kapasitesi olduğu gibi asansör sistemlerinde aynı durum söz konusudur. Asansör kabin içerisinde yer alan taşıma yük kapasite etiketlerini dikkate alarak o şekilde yolcu sayısı ayarlanmalıdır. Standartlar gereği maximum ağırlıkta Asansör kabin içinde bulunan sesli ve görsel olarak aşırı yük uyarısı alırsınız ve asansörden fazla yolcu inerek mevcut yük dengelenir ve sesli görsel uyarı söner ve asansör hareket etmek üzere kapılarını kapatır gideceğiniz katlarda durarak yolcuları güvenli bir şekilde  inecekleri veya çıkacakları kata çıkartırlar. Asansörler en güvenli taşıma araçlarıdır fakat lütfen bineceğiniz asansörlerde güvenli etiketi olduğunu öncelikli olarak kontrol ediniz ve o şekilde kullanınız.

Asansörleri Olası bir yangın ve deprem anında kesinlikle kullanmayınız. Yangın ve deprem anında en yakın katta ininiz ve merdivenleri kullanarak binayı boşaltınız.

Egetürk Asansör
E-Bülten Aboneliği

Copyright © EgeTürk Asansör 2022 - 2023 | Her hakkı saklıdır.