Asansörler Yeşilleniyor

Asansörler Yeşilleniyor

Asansörler

Yeşil Asansörler

Son zamanlarda asansörler de artan güvenlik önlemleri gündemde yer almaktadır. Bizler için çok önemli bir konudur, fakat eminim çoğunuz yeşil etiket nedir bilmiyorsunuzdur. Asansörlerde senede bir kez yaptırılması gerekilen, belediyelerin görevlendirilmiş olduğu asansör konusunda akredite olmuş, A tipi muayene kuruluşları uzman mühendisler tarafından yapılarak, denetimlere senelik periyodik muayene adı verilmektedir. Muayene sonrasında asansörlere, asansörün taşıması ve mal güvenliği açısından uygunluğunu belirtecek ola etiket takılmaktadır.

Kontrol sonuçlarında kırmızı etiket alan asansörlere 60 gün, sarı etiket almış olan asansörlere 120 gün içinde, tespit edilmiş olan sorunların giderilmesi için, gerekli olan asansör revizyonunun yaptırılması, takip muayenesi içinde ilgili muayene firmasının çağrılması gerekir.

Yapılmış olan kontroller sonucunda asansöre yerleştirilmiş olan yeşil, sarı, mavi ve kırmızı etiketler işaretlenir. Kırmızı etiket yapıştırılmış ise tehlikeli bulunduğundan, kullanılmaması adına kapatılır. Bu eksiklikler 60 gün içerisinde giderilmeli. Sarı etiket ise 120 gün içerisinde yapılması gereken eksiklikleri gösterir. 1 sene sonraki kontrole kadar da yapılması gerekenler için, yeni bir uygulama, mavi etiket yapıştırılmasıdır. Eksiği olmayan asansörler, yeşil etiket ile işaretlenir. Kırmızı ya da sarı etiketli olan asansörlerde meydana gelecek kazalardan, bina sorumlusu kendisi üstlenir.

Muayenesi yapılmamış olan veya sarı, kırmızı etiketle işaretlenmiş olan asansörlerin eksikliklerin giderilmemesi sonucunda tutanak tutulur, sonrasındaysa belediye tarafından mühürlenip kapatılma işlemi uygulanır.

Yönetmeliklere göre, periyodik kontroller esnasında bakımcı firmanın muayene kuruluşuna da eşlik etmesi zorunludur. Aksi durumlar bakım firması da ceza almaktadır. Yeni yönetmeliklere gör ayrıca da, muayene kuruluşlarının yönetimlerinde, kontrollerinde mühendis çalıştırılma zorunluluğu bulunuyor. Bu yönetmeliğe aykırı davranan muayene kuruluşları, asansör monte eden kuruluşlarla bakım firmalarına da para cezası ödenir.

Genel olarak bina yöneticileri asansör bakımlarını, periyodik kontrol bakımıyla karıştırmaktadır. Bu durumda da ortaya tamamen yanlış bir algılama çıkmakta. Yönetmelikte tanımlanmış üzere asansör bakımı ve periyodik kontrol birbirinden farklıdır. Asansör bakımı, aylık olacak şekilde asansörün genel kontrolünün yapılması, eksik olan yerlerin giderilmesi amacıyla yapılmaktadır. Periyodik kontrolse, asansörün can ve mal güvenliğini kontrol etmek, uygun olup olmadığıyla alakalı ayrıntılı bir şekilde yapılan, sene de bir defa yapılan kontroldür. Ayrıca da periyodik kontrollerle asansöre yapılmış olan aylık bakımlarının da kontrolleri yapılmış olur.

Periyodik kontrolden geçmiş olan asansörlere, bir defalık asansör kimlik numarası oluşturulur. Kimlik numaralarında bulunan etiketler, 85×50 milimetre boyutlarında yapılır. Asansör kimlik numarasını oluşturulmuş olan rakamlar, arial yazı tipinde ve 28 punto olur. Kimlik etkileri, gri zemin üstüne siyah yazılıp, hazırlanır. Asansörün periyodik kontrollerinde, kabinin içinde kumanda butonuna göre tabandan en az 160 cm yüksekliğe, kolay bir şekilde sökülmeyecek olan yere yerleştirilir.

Asansörlerinizin bakımlarını aylık olarak yaptıracağınız zaman, emin eller de olduğunuzu bilmek için, bizi tercih etmeniz, güvenliğiniz için iyi olacaktır. Güvenliğimiz için, ne başkalarını ne de kendi hayatımızı tehlike bir duruma sokmamak adına, asansörlerinizin uygunluğunu her sene yaptırabileceğiniz periyodik kontrollerle tescillemelisiniz, ilgili uyarı etiketlerine göre de asansörlerinizde revizyon, çalışmalarını yaptırmanız gerekir.

Egetürk Asansör ile bakımlarınızın tarihi geçmeden, düzenli olacak şekilde yaptırmak isterseniz, bizi arayabilirsiniz. Asansörleriniz bakımları düzenli bir şekilde, profesyonel ekip kadromuzla yapılır ve size en güvenli asansörü bırakırız.

Sonuç olarak toparlayacak olursak, kırmızı etiket can ve mal güvenliğinde yüksek risk taşımış olan, en kısa zamanda giderilmesi gereken uygunsuzluk tespit edilmiş olan asansörlere yapıştırılır. Sarı etiket ise, kabul edilebilen seviye de riski olan uygunsuzlukların tespit edilmiş olduğu asansörlere yapıştırılır. Yeşil etiket ise hiçbir sorunu olmayan asansörlere yapıştırılır. Mavi etiket ise hafif kusurludur. Böylelikle bindiğiniz asansörlerinde, renklerle ne kadar güvenli olduğunu görebilirsiniz.

Aşağıda belirtmiş olduğumuz etiketler, asansörlerin kullanılabilir olup olmadığını ifade eden terimlerdir.

Kırmızı etiket : Güvenli Değil. Denetim yapıldığı tarih itibari ile 60 gün süre içersinde eksikler giderilmelidir. Giderilmez ise Asansörler kullanıma A tipi Muayene kuruluşu tarafından kapatılır ve mühürlenir.

Sarı etiket : Can ve Mal Güvenliği için risk oluşturur. Denetim tarihinden itibaren 120 gün içerisinde eksiklikler giderilmelidir. Kullanılması Uygun Değildir.

Mavi etiket : Hafif Kusurlu, Eksiklerin giderilmesi için 12 ay süresi vardır. Belirlenen süre içersinde  eksikler giderilmelidir. Bu süre içinde Asansörler hafif kusurlu olarak kullanılabilinir.

Yeşil etiket : Güvendesiniz, Yapılan incelemer doğrultusunda Asansörler güncel standartlara uygun bulunmuştur ve Kullanımı için her hangi bir sorun bulunmamıştır. Asansörleriniz tamamen güvenlidir ve kullanımı Uygundur.

 

Egetürk Asansör
E-Bülten Aboneliği

Copyright © EgeTürk Asansör 2022 - 2023 | Her hakkı saklıdır.