Hayatımızın neredeyse tüm alanında kullanım imkanımız bulunan ve özellikle yüksek katlara çıkış esnasında büyük bir kolaylık sağlayan asansörler, geliştirilen ürünler sayesinde tek bir alana bağlı kalmanın dışına çıkmıştır. Yani, büyük binalar ya da alışveriş merkezlerinde kullanılan asansörler, artık kişilerin evlerinde bireysel olarak kullanımına da açılmıştır.

Bu çalışmaların başlangıcı olarak engelli asansör sistemleri örnek olarak gösterilebilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın da sosyal hayatlarında sorunsuz bir şekilde hareket etmesini amaçlayan bu ürünler, hastanelerde, resmi kurumlarda, otellerde ya da alışveriş merkezlerinde kullanılmaktaydı. Şimdilerde ise, kişilerin evlerine kolay ve kimseye bağlı kalmadan kullanabilmeleri amacıyla tasarlanmıştır.

Engelli asansör sistemleri geliştirilirken, hem iç hem de dış mekanları kapsayacak şekilde çalışmalarda bulunulmuştur. Yani, kişilerin binaların iç kısmından üst katlara taşınması sırasında kullanacakları ürünlerin yanı sıra, bina dışına monte edilen ve güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulan ürünlere de rastlamak mümkündür. Bundan dolayı, hayatın her alanında bu asansörler sayesinde vatandaşlarımız kolaylık elde etmiş olacaktır.

Engelli bireylerin daha rahat hareket edebilmesi, bu işlem sırasında da güvenlik konusunda bir problem yaşamamaları açısından, bazı durumlara da dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle engelli asansörü yönetmelikleri araştırılmalıdır. Çünkü, vatandaşlarımızın kullanacakları bu ürünler hakkında birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Asansörlerin kullanıma açılabilmesi açısından da bu yönetmeliklere uyulması zorunlu tutulmuştur.

Engelli Asansörlerindeki Yönetmelikler

Engelli asansörü yönetmelikleri için alınan bir karar olduğunda bu karar doğrudan Resmi Gazete’de yayınlanmakta ve vatandaşlarımıza ilan edilmektedir. Firmalar tarafından sürekli olarak takip edilen bu kararların, en az firmalar kadar vatandaşlarımızın da takip etmesi gerekmektedir. Engelli asansörü konusunda alınan son kararlara ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik maddelerine baktığımızda, şu detayların ön plana çıktığını belirtebiliriz.

  • Yönetmelikte ilk olarak kabin sistemlerine yönelik açıklamalar yapılmıştır. Buna göre, kabinde azami kişi sayısı ve monte edecek kişi tarafından beyan yüküne yönelik tespit yapılmalı ve muvakametin sağlanabilmesi için özel olarak kabinlerin tasarlanması gerekmektedir.
  • Tasarlanacak olan kabinlerin engelli bireyler tarafından da kullanılacağı göz önünde bulundurulmalı, bundan dolayı da kabinin yapısal özelliklerinin engelli vatandaşlarımızın kullanımına engel olmayacak şekilde yapılması, rampa sisteminin kabinlerin dış kısmında kullanılması ve sabit kalınabilmesi için de kemer düzeninin kabin içerisinde yapılması gerekmektedir.
  • Engelli asansörü ürünlerinde zorunlu olarak kullanılan kumandalı sistemlerin, diğer ürünlerde de kullanılması gerekmektedir. Bunun nedeni, yanında herhangi bir refakatçisi olmayan engelli vatandaşların da sorunsuz bir şekilde kabin içerisinde kullanım sağlayabilmesidir. Kumanda cihazlarının kolay ve anlaşılır bir şekilde tasarlanarak, asansörlerin kabin kısımlarına yerleştirilmesi gerekmektedir.
  • Kabin içerisinde kullanılacak olan kumandaların işlevleri, açık bir dil ile belirtilmelidir.
  • Asansörlerde hız izleyici ve hız sınırlayıcı gereçlerin bulunması, kurulum sırasında da bunların test edilmesi gerekmektedir.
  • Her asansör sisteminin bağımsız olarak bir asansör makinesi olması gerekmektedir.
  • Elektrikli teçhizat ürünleri için engelli asansör sistemleri kurulurken, elektrik enerjisi kontrol sistemleri, doğrudan asansör ile ilişkili olmayan devlerin karıştırılma ihtimalinin engellenmesi, asansör hareketlerini kontrol altında tutan güvenlik cihazlarının bağlanması ve tesisat sırasında meydana gelecek bir ihmalin, herhangi bir problem ortaya çıkarmaması gerekmektedir.

Engelli asansörü konusunda Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte, öne çıkan maddeler bu şekildedir. Bu yönetmelik, hem asansör kullanacak hem de asansör imalatı ya da montaj işlemlerini yapan tüm işletmelere yönelik geliştirilmiş durumdadır. Bundan dolayı vatandaşlarımız ve işletme sahiplerinin 26420 Sayılı Resmi Gazete bildirisine göz atarak diğer tüm detaylara da erişmesi mümkündür.

 Engellilere Özel Asansörler

Engelli asansörü yönetmeliği göz önünde bulundurularak geliştirilen ürünlere baktığımız zaman, iç ve dış mekanda kolaylıkla kullanım imkanı bulunan ürünlerin piyasada satışa sunulduğu görülmektedir.  Bu asansörlere genel olarak baktığımızda, şu sıralamayı yapabiliriz.

  • İç Mekan Asansörleri
  • Merdiven Asansörleri
  • Dış Mekan Asansörleri
  • Ev Asansörleri
  • Engelli Asansörü

Kullanılacak olan alan ya da kişiler göz önünde bulundurulduğu zaman asansörler bu şekilde üretilmektedir.

İç Mekan Asansörleri

İç mekan asansörleri, yıllardır birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak, engelli asansörü yönetmeliği konusunda yapılan değişikliklerden dolayı, iç mekanlarda kurulan asansörlerin büyük bir kısmında, engelli vatandaşlar için kolaylık sağlayacak durumlar hazırlanmaktadır. Apartmanlar, kişisel daireler, hastaneler, kamu binaları ya da bunun gibi birçok alanda kullanılacak olan asansörlerde, engelli vatandaşlarımızın kolay bir şekilde asansöre gidebilmeleri, bunun sonrasında da refakatçileri olmasa bile, asansörü hareket ettirebilmeleri amaçlanmaktadır.

Özellikle tekerlekli sandalye kullanarak asansöre binilmesi amacıyla, asansörün dış ve iç kısmında herhangi bir engel teşkil edecek ürün kullanılmamaktadır. Buna ek olarak, kolay bir şekilde asansöre binebilmeleri amacıyla, asansörün dış kısmına hafif bir rampa kurulmaktadır. Bu sayede tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız da kolayca asansöre binebilmektedir.

Merdiven Asansörleri

Engelli asansör sistemleri içerisinde yer alan merdiven asansörleri, konutların iç kısımlarına kurulmakta ve yer konusunda da büyük bir tasarruf elde etme şansını size sunmaktadır. Bu tür asansörlerden kurmak isteyen kişilerin engelli olmalarına gerek yoktur. Herhangi bir sebepten dolayı yani geçici süreli rahatsızlıklar veya da yaş durumundan dolayı merdiven kullanmakta zorlanan kişiler, bu ürünleri evlerinde kullanabilmektedirler.

Koltuk asansör olarak da bilinen bu ürünler, merdiven boyunca uzanacak bir sistemden oluşmaktadır. Merdiven yüksekliği ne olursa olsun, kişilerin bu ürünü kullanabilmesi mümkündür. Ancak, merdiven çapının, bu hizmeti alabilmeniz için uygun genişlikte olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise hem asansörün güvenli bir şekilde kullanılabilmesi hem de engelli asansörü konusunda ortaya çıkarılan yönetmeliğe sadık kalınmasıdır. Kişiler bilgi almak amacıyla, firmalardan destek almalıdırlar.

Ev ve Engelli Asansörleri

Engelli asansörleri, özellikle tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımızın bir yerden başka bir yere giderken herhangi bir refakatçiden destek almalarına gerek kalmadan kullanabilmeleri için tasarlanmaktadır. Aynı şekilde ev asansörü olarak kullanan ve  içerisinde yer alan ürünler de, özellikle müstakil ev ya da dubleks dairelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Burada düşük bir trafik olmasından dolayı, engelli vatandaşlarımızın ya da sağlık problemlerinden dolayı asansöre ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tasarlanmıştır. Açık alana da kurulumu sağlanabilen bu ürünlerde, kesinlikle asansör yönetmeliğinden destek alınmaktadır. Bundan dolayı kişilerin hem firma seçimlerinde hem de asansör araştırma işlemlerinde, yönetmelikte yer alan maddeleri ve asansörlerin bu yönetmeliğe uygun olup olmadığını araştırmaları gerekmektedir.

Teknolojinin gelişmesinin ardından sosyal hayatlarında daha kolay hareket edebilme şansına sahip olan engelli vatandaşlarımız, artık evlerinden de rahat bir şekilde çıkıp, sosyalleşebilecektir. Kullanacakları engelli asansörü sayesinde, kaçıncı katta olurlarsa olsunlar güvenli bir şekilde hareket edebilen hatta evleri içten merdivenli olan ve bundan dolayı kısıtlı alanda bulunabilen vatandaşlarımız da artık kolaylıkla hareket edebilmektedir.

Onlarca farklı ürün geliştirildiğinden dolayı, kişilerin ekonomik durumları ne olursa olsun, uygun ürünlerin bulunması mümkündür. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi asansörlerin kesinlikle engelli asansörü yönetmeliği için uygun olması, kullanılan malzemelerin kaliteli olması, firmaların daha önce bu tür asansör kurulumlarını yapmış olması ve size de bir örnek gösterebilecekleri konularına dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer bu hususlara dikkat ederseniz, asansör kullanımı sırasında yaşayacağınız sorunlar en aza inecektir.